Sayfalar

4 Aralık 2012 Salı

UKRAYNADA SEÇİMLER

Ukrayna’da düzenlenen parlamento seçimlerinde oyların yarısı sayılırken, iktidardaki Bölgeler Partisi’nin önde gittiği görülüyor.  İktidardaki Bölgeler Partisi yüzde 35’lik oranla birinci sırada görünüyor. İkinci sırada yüzde 22’lik oranla, tutuklu durumdaki eski başbakan Yuliya Timoşenko’nun Vatan Partisi’nin de dahil olduğu Birleşik Muhalefet Koalisyonu geliyor.
Komünist Parti ise yüzde 15’lik oranla üçüncü sırada yer alırken, Reform için Ukrayna Demokrat Birliği yüzde 12’lik oranla dördüncü sırada görünüyor. Bölgeler Partisi’nin parlamentodaki grup başkanı Aleksandr Yefremov, 450 sandalyeli parlamentoda 230 sandalye elde edecekleri tahmininde bulundu.
Ukrayna’nın tutuklu eski başbakanı Yuliya Timoşenko, oyunu Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı gözlemcilerinin refakatinde, sağlık sorunları nedeniyle bulunduğu hastanede kullandı. AGİT gözlemcilerine teşekkür eden Timoşenko, Avrupa’nın kendisine verdiği desteğin çok şey ifade ettiğini söyledi.
Rusya’yı tercih ettiler
Başbakan Mikola Azarov, 3 bin 500 yabancı gözlemcinin izlediği seçimi kazandıklarını belirterek “Sonuçlar, halkın Cumhurbaşkanı’nın politikalarına güvendiğini gösteriyor” dedi. Geçen hafta New York Times gazetesinde çıkan bir yazıda, ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton ve AB Dış Politika Yüksek Temsilcisi Catherine Ashton’ın Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı’nın ara seçim raporunda kaygı verici eğillimler olduğunu belirttikleri aktarılmıştı. Bu kaygıların arasında hükümet kaynaklarının iktidar partisinin adayları için kullanılması, medya üzerinde sansür, oy satın alma ve seçim komisyonlarının işleyişinin şeffaf olmaması bulunuyor.
Bu sonuçla Ukrayna halkının Rusya ile yakınlaşmayı seçtiği vurgulanıyor.

Kaynak:http://www.secimanketleri.org/ukrayna-secimlerinde-iktidar-degismedi