Sayfalar

5 Haziran 2012 Salı

UKRAYNADA EKONOMİ


Ukrayna 2008 ekonomik krizinden en çok etkilenen ülkedir

Ekonomisi ihracaata dayanan ülke  dünya ekonomisine çok bağımlı.
1998 ve 2001 krizlerinin etkilerini üzerinden atamayan Ukrayna’nın finans sistemi son krizde çok kötü bir sınav verirken, ardında yasaklanan tüketici kredileri, yüksek faizler, el konan bankalar ve binlerce mutsuz mudi bıraktı.
Problemli kredilerin hala demoklasin kılıcı gibi sektörün üzerinde sallandığını hatırlatmaya gerek bile yok. İyimser rakamlarla ekonomisinin %60’tan fazlası kayıt dışında olan Ukrayna’da 2008 sonunda başlayan bankalardan kaçış ve kredilere getirilen yasak piyasayı kilitlerken, ülke iflasın eşiğine geldi.
5 olan Dolar kurunun o dönemde 8’e çıkışı, kredi derecelendirme kuruluşlarının ardı ardına Ukrayna’nın notlarını düşürmesi ve buna bağlı olarak oluşan yüksek maliyetler nedeniyle dış borç temininin neredeyse imkansız hale gelişi olaylara tuz biber eker nitelikteydi. Bu günleri birlikte yaşadık.
Tabloyu daha da karartmadan günümüze geliyoruz. Kriz döneminde zorlu bir sınav veren Ukrayna, IMF ile görüşmelere devam ediyor. Bu görüşmeler verilecek kredinin miktarından ziyade, ülkenin güvenilirliğinin tescili ve buna bağlı olarak yeni borç kaynaklarının bulunması açısından hayati önem taşıyor.
Bir dönem kamu borcunun azlığı ile övünen Ukrayna, bugün dev bir borç yükü ile karşı karşıya. Ülkenin 2011 – 2014 yılları arasında (varolan krediler baz alınarak) ödemesi gereken borç miktarı 30 milyar Dolar. Bu borcu döndürebilmek için yeni kredilere ihtiyaç duyan Ukrayna, IMF ile olan görüşmeleri olumlu sonuçlandırmak zorunda.
Ancak bu o kadar kolay değil. Öyle ki Ukrayna’yı 2012 sonbaharında Parlamento seçimleri bekliyor. Hükümet bir yandan yeni gelir / borç kalemleri bularak ekonomiyi çevirmek, diğer yandan halka kemer sıktırırken fazlası ile dikkat etmek zorunda. IMF’in stand by için istediği vergi ve emeklilik reformu ağır aksak da olsa gerçekleşti.

Ukrayna  ve ukraynada eğitim ile alakalı daha çok bilgi için bizleri arayabilirsiniz

1 yorum:

  1. TITNIA® Titanium Hair, Hair, & Body Care
    TITNIA® Titanium Hair & Body Care offers titanium eyeglasses high quality camillus titanium titanium hair, hair, scalp & body titanium bracelet care, as ford escape titanium well as a range titanium dioxide formula of other types of products.

    YanıtlaSil