Sayfalar

4 Ocak 2011 Salı

Ukraynada Yaşam


Ukrayna’da Yaşama Koşulları,Ukrayna üniversitelerinin birçok ülke öğrencileri tarafından tercih edilmesinin nedeni Ukrayna’daki yaşam şartlarının oldukça ekonomik olmasıdır. Ukraynada eğitim , birçok açıdan karşılaştırıldığında ülkemizden çok daha ucuza malolmaktadır.1991 yılında SSCB’den ayrılarak bağımsızlığını ilan eden Ukrayna, komünist rejimin etkisinden en çabuk kurtulan ülkelerden biri olmuştur.

Yemek-içme masrafları Ukraynada aylık yemek gideri ortalama 200-300 USD'dir.

Konaklama Giderleri

Öğrenci Yurtlar;Okulların sağladığı yurtlarda konaklama gayet uygundur. Binalar çok bakımlı ve yeni olmasalarda temizdirler. Öğrenciler genellikle 3-4 kişilik odalarda kalırlar. Her kattaki ortak mutfaklarda öğrenciler kendi yemeklerini hazırlayıp pişirebilirler. Duş ve banyolar da ortak kullanımda olup sürekli sıcak su bulunur.SSCB altyapısının hala aktif olarak kullanılmasından ötürü sıcak su ve diğer ihtiyaçlarda herhangi sorun yaşanmamaktadır.

Ev kiraları, yerine göre değişmekle birlikte daire kiraları aylık 250 USD’den başlamaktadır. Örneğin merkeze yakın konforlu, telefonlu, temiz 2 odalı daire 400 USD'a kiralanabilir. Tek odalı evlerin kiraları merkezde en ucuz aylık 200 dolar 2 ve 3 odalı evler 300 dolardan başlamakta yerine ve eşyalarının yeniliğine göre 1000 dolara kadar çıkabilmektedir.Evlerde sıcak su ve kalorifer 24 saat sürekli çalışır çalışır.......

Ulaşım Giderleri,Eski SSCB altyapısından kalma bir avantaj daha Uklrayna’da toplu ulaşım çok ucuzdur. Otobüs, tramvay, metro gibi toplu taşıma araçlarında aylık paso ücreti yaklaşık 5 YTL ’dir. Ayrıca metro ve tramvay jetonları yaklaşık 2.00 tl ye karşılık gelir. Bu jetonla metro içinde 3 hat değiştirebilir Kiev'in bir yarısından diğer yarısına geçebilirsiniz.

Sağlık;Öğrenciler için zorunlu olan sağlık sigortası yıllık 80 $'dır. Öğrenciler bu sayede bir yıl boyunca ilaç ve muayene ve her türlü sağlık hizmetlerinden faydalanırlar.

Banka Hizmetleri; Private Bank, Aval Bank, Grant Bank,ve Nadra Bank Ukrayna’nın önde gelen bankalarıdır. Para transferi için Türkiye’deki bir bankadan hesap açtırırsanız size Türkiye’den para yatırıldığında 1 dolar kesintiyle istediğiniz bankomattan paranızı istediğiniz an çekebilirsiniz. ( Bu sistem Garanti Bankası için geçerli. Diğer bankaların uygulamalarını banka şubelerine sorunuz.) Kiev’de bankomat kullanımı çok yaygındır ve bütün bankalar ortak sistemden çalıştıkları için herhangi bir bankanın bankomatından paranızı çekmeniz mümkündür.

Sosyal Yaşam;Ukrayna’da sosyal yaşam inanamayacağınız kadar zengin ve çeşitlidir. Kiev Avrupa’nın en önde gelen kültür şehirlerinden biridir. Dilediğiniz zaman gidebileceğiniz konser ve tiyatrolar, dünyanın en ünlü orkestraları spor tesisler, dev kütüphaneler ve tabii ki satranç eğitimi. Ukrayna’da sizi kültür, sanat ve aktivite zenginliği içinde geçecek günler bekliyor.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder